Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a vorbit, marți, la B1 TV, despre legea pentru stoparea arderilor ilegale, adoptată în urmă cu o săptămână de Camera Deputaților. Tánczos Barna a afirmat că vor fi aplicate pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru îngroparea și arderea ilegală de deșeuri.
Prin proiectul de lege, adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaților, autoritățile statului primesc noi instrumente pentru a contracara arderile ilegale de deșeuri, cu scopul de a reduce poluarea.
„Eu cred că modificarea spectaculoasă a legislației privește sau se referă la pedepsele cu închisoarea pentru îngroparea deșeurilor și arderea deșeurilor. Este legislația recentă, aprobată de Guvern, printr-o ordonanță de urgență și închisoarea de la 3 la 5 ani pentru faptele de îngropare și de ardere sunt cele mai dure pedespse pe care le-a avut România vreodată pe acest domeniu”, a declarat Tánczos Barna.
De asemenea, Tánczos Barna a precizat că noutatea acestei modificări legislative constă în extinderea de interdicții la materialele feroase, provenite din arderi. Mai mult, firmele nu vor mai putea cumpăra de la persoanele fizice metale feroase, neferoase și aliaje ale acestora, obținute prin prelucrarea chimică sau termică a materialelor compozite, a cablurilor și conductorilor de orice fel.
„Noutatea acestei modificări legislative care s-a votat aproape în unanimitate în Camera Deputaților este extinderea acestei interdicții la materialele feroase, provenite din arderi. Este o chestiune despre care am vorbit încă de anul trecut, despre care am vorbit și în momentul în care am avut audierile pentru a doua oară, în decembrie 2021, în Comisia de Mediu, am vorbit și cu colegii din PNL, PSD și USR. Este o inițiativă a unui coleg din USR, votată de tot Parlamentul României, pentru a completa ceea ce am făcut noi prin ordonanța de urgență, adică pedepse cu închisoarea pentru îngropare și pentru ardere și, pe partea cealaltă, interdicție ca materialele provenite din arderi să ajungă la firmele care să genereze venit pentru persoanele care fac aceste infracțiuni”, a declarat Tánczos Barna.
Întrebat dacă odată prin aplicarea acestei legi, fenomenul arderilor ilegale va dispărea complet, ministrul Mediului a declarat că „este o luptă continuă”.
„Dacă am reuși să eliminăm fenomenul cu totul, nu am mai avea a doua zi nevoie nici de control, nici de procurori, nici de închisoare. Este o luptă continuă. Și vreau să vă spun că primul dosar penal pe îngropare de deșeuri, din câte văd, o să vină din București, pentru un caz unde controlul este în curs de finalizare. Se va finaliza zilele acestea și o să avem primul dosar de îngropare de deșeuri. Atunci o să vadă toată lumea ce înseamnă să răspunzi cu libertatea pentru un gest absolut condamnabil și care până acum se sancționa cu amendă”, a declarat Tánczos Barna.
Potrivit unui studiu european, plasticul din electrocasnice și electronice devine, odată ars, de 4.000 de ori mai toxic decât fumul rezultat din arderea lemnului. În România, peste 29.000 de oameni mor anual din cauze asociate poluării, iar costurile sociale sunt cele mai mari din Uniunea Europeană: peste 1.800 euro/cap de locuitor/an la nivelul României şi 3.002 euro/cap de locuitor/an la nivelul Municipiului Bucureşti.